2021
Der er gået kage i den - på den gode måde!
Mads, Frederikke og Emil er da dygtige til at bage kager, men kan de bage noget man kan bo i? Det kan du eller måske dine børn, hvis I slår jer ned i Rouladegade og omegn. Her byder Rosa velkommen i et nyt Ramasjang-spil udviklet af Dwarf. Vi kalder det ”Rosas Nabolag”.
Opgaven
Alle børn kender figuren ”Rosa fra Rouladegade”. Rosa er datter af en bager og en spion, hvilket skinner igennem i hele hendes univers. Hun er muligvis den mest populære figur fra DR’s børnekanal Ramasjang og elsket af alle børn, fordi hun træder ind og underholder på en jordnær og spændende måde, mens de voksne har travlt med alt det kedelige. Hun elsker at bage og hjælper børn med at udspionere deres oldeforældre, så de i smug kan bage en god kage til dem. Personen som ”er inde i” Rosa hedder Rosa Gjerluff Nyholm og startede selv karrieren som ganske lille i morens musikprogram i omkring 1990. Igennem sin karriere har hun etableret en bred portefølje af både teaterstykker, musikudgivelser, og hun har også en finger med i spillet her.
Vi hos Dwarf, lavede i sin tid forsiden til Ramasjangs app, og i den forbindelse kontaktede DR os efterfølgende med et ønske om at skabe et helt nyt spil for dem. Spillet skulle have fokus på nogle udvalgte figurer, og valget faldt på Rosa fra Rouladegade grundet de mange muligheder, som lå i hendes univers. For at opnå den helt rigtige ”Rosa feel” hyrede vi Rosa ind som konsulent til udviklingen af universet i spillet.
I spillet, Rosa’s nabolag, starter området ved at være tomt, hvorefter det handler om at bygge sjove og spiselige kagehuse og udvide kvarteret med råd og hjælp fra Rosa, som jævnligt kommer med input. Spillet er bygget op omkring tre forskellige baner; Rouladegade, Vaniljegade og Giffelgade. Her kan spillerne klikke på ledige husgrunde og få en historie fra den kommende ejer (f.eks. Onkel Reje) om hvordan han ønsker, at hans hus skal bygges og om det f.eks. skal være lavet af chokolade, flødeskum eller andre søde sager.
Løsningen
Spillet kan betegnes som et ”virtuelt kreativt byggespil”, som er målrettet de 4-8 årige og minder lidt om spil som SimCity eller Minecraft. I Rosas Nabolag bygger barnet bare med kage og slik og bliver løbende mødt af ønsker fra andre beboere som Hr. Skæg og Onkel Reje. Ét af de sjove elementer ved spillet er, at det ikke har en slutning, hvilket betyder, at spilleren kan blive ved med at bygge huse i Rosas nabolag og optjene køleskabsmagneter, som angiver, hvor mange kagehuse man har bygget.
Rosas nabolag er bygget i Ramasjangs eksisterende platform. De kreative figurer er rigged og animeret i Spine af Dwarf’s samarbejdspartner Benny Box, og det resterende er animeret i Gsap.js. Selve løsningen er bygget op omkring Pixi.js, som Dwarf selv har bygget i sit eget framework i Javascript ovenpå. Dette framework fik navnet Rama.js med reference til Ramasjang. Det gjorde det blandt andet muligt for ældre tablets, mobiltelefoner og computere at afvikle spillet uden forsinkelser hos brugerne. Det skabte desuden en effektiv og dynamisk arbejdsproces for Dwarf i forbindelse med den modulære opbygning og recycling af elementer. Et kæmpe win win.
I udviklingsprocessen vurderede vi, at der kunne spares tid på produktionen ved at bygge en ”level designer” til spillet i det meget nye og spændende frontend framework Svelte.js. Værktøjet gør det muligt for en redaktør at placere elementer på banen, tegne veje og indikere, hvor der kan bygges, hvem der bor hvor, og til sidst eksportere level-data i et format, spillet kan læse.
Det gjorde også, at teamet kunne arbejde asynkront. Så imens der blev arbejdet på spilmekanikker, kunne andre i teamet bygge baner, og teamet kunne således arbejde i parløb. Denne beslutning endte med at spare os utallige timer i kodning og dermed sparede kunden også en masse penge. Kombineret med vores Rama.js har spillet ”Dwarf”, written all over it og viser en lean indgangsvinkel til spiludvikling.
Resultat
Resultatet er et flot, dynamisk og sjovt spil for de små. Spillet er blevet modtaget over al forventning af børnene, og det er allerede blevet downloadet mange gange. Hver dag bygger de mellem 10.000 og 30.000 flotte kagehuse. Flest i weekenden.
"Man må sige, at Ramasjang er kommet i godt selskab. Den danske spilindustri har et utroligt højt niveau, og vi er meget stolte og glade for prisen for bedste børnespil. Dwarf er dansk sværvægter indenfor design og udvikling af apps og hjemmesider, men dette er faktisk deres allerførste spil. Alligevel har de præsteret et ufatteligt smukt og underholdende spil, baseret på universet fra ’Rosa fra Rouladegade."
Katrine Granholm
Digital Børneredaktør for Ramasjang og Ultra hos DR
/
Katrine Granholm
Digital Børneredaktør for Ramasjang og Ultra hos DRPeople
Relateret cases
Fodboldspillet
Bold i børnehøjde